Archives for DOBRÉ RADY - Page 3
Pravidla při ukládání zavařenin
Veškerá zavařenina musí v suchu a v chladné místnosti uložena býti, nemá-li se zkazit. V dusných, vlhkých místnostech dostává zavařenina špatnou příchuť. Zavařeniny musí se často prohlížeti, jestli se...
Dušené hovězí maso
Než se postaví maso k vaření na polévku, okrájí se veškerý lůj, maso se vaří, lůj nákrájí na kostky, přidá se cibule, jakož i veškerá rozsekaná zelenina, osolí se,...
Vaření hovězího masa
Když se hovězí i jiné maso vaří, dlužno přihlížet! k tomu, má-li býti dobrá polévka nebo dobré maso, obého z jednoho masa nabýti nelze. Má-li býti silná polévka, užije...
Jak se hovězí maso k obyčejnému vaření připravuje
Vezme se zadní maso t. j. z kýty nebo z plece, hrudí, krkovice, vůbec všechno, co sluie maso přední. Na 6 osob se počítá kilo (2 libry) masa. Nejdříve...
Hovězí maso a úprava jídel z něho
O hovězím mase. Maso z mladého hovězího dobytka hodí se k pečení a dušení, méně dobrá jest polévka. Maso starší jest houževnaté, za to silná, chutná polévka; maso z...
Volba jídel: Snídaně, obědy, večeře, svačiny a domácí strava
Je to starostí při zařizování hostin, aby všem po chuti a vůli se učinilo, bychom pomluvě se vyhnuli, aby podobná jídla nikdy se neopakovala, ale vždy jen v jiné...
Huspenina (gelée)
Huspenina jest studené, průhledné jídlo, které rozličným spůsobem připraveno býti může; rozeznáváme sladkou a kyselou huspeninu, ona se připravuje z ovocných šťáv, vína, likérů, tato z masa a ryb...
Všeobecná pokynutí při zavařování ovoce
Má-li se zavařování ovoce s úspěchem potkati, musí všechny přípravné práce velmi bedlivě vykonány býti; sic jinak by byla všechna práce marna. Zde několik všeobecných pokynutí. Především jest nutno,...
Droždí
Droždí (kvasnice), které při kysání mladinky povstane, sestává ze samých buněk rostlinných, patří k houbám; rozmnožuje se jen v tekutinách, které obsahují cukr a jiné k výživě potřebné dusičnaté...
O drůbeži
Maso mladých slepic a kapounů jest křehké, živné a snadno záživné, taktéž maso holoubat. Husy, kachny a krůty poskytují sice velmi chutné maso, ale nestráví ho každý snadno, bažanti,...