Višňová omáčka k černé zvěřině. Usuš 2 housky, by se mohly utlouci, a pak je utluč ve hmoždíři a dej na 10 dkgr. rozpáleného másla pěkně do zlatova usmažit. Po té na ně nalij 3/4 litru červeného vína, utluč ve hmoždíři 30 dkgr. sušených višní i s peckami a přidej k tomu, jakož i s citronu Skrájenou kůru, oslaď dle chuti, nech povařiti a přeceď.

Višňová omáčka k jazyku nebo jinému masu

Hrst šípků, sušených, 3 hřebíčky, kousek skořice, 2 hrsti sušených višní ve hmoždíři i s peckami utlučených dej do polévky z téhož masa nebo jazyku, k němuž se má dáti, aby se to uvařilo. Pak k tomu přilij 3/10 litru červeného vína, 2 strouhané, usmažené housky a 2 vrchovaté lžíce cukru, dobře to rozkloktej, dle potřeby dolij polévkou a nech vařit. Omáčku povařenou proceď, vyceď do ní ze 2 citronů šťávu, kůru citronovou s nich usekanou a odstav.