Očisť ubrouskem tři čtvrti libry mandlí, utluč je i se slupkami a prosej je na řídkém sýtě, neprosáté ještě jednou utluč a tak v tom pokračuj, až všechny mandle jsou utlučeny. Po té utluč tři čtvrti libry cukru s trochem vanilky a prosej to s třemi loty drobtů žemlíčkových a pak vše dobře promíchej. Utluč nyní půl libry čokolády a vař ji v pánvi, do niž jsi plný kávový koflík vody byla dala, tak dlouho, až je to hladké jako dětská kaše, pak to stranou odstav. Utři deset lotů másla až se zpění, dej do něho tlučené mandle, cukr a žemličkové drobty, vraz do toho celé vejce a patnáct žloutků a míchej tím půl hodiny, po té přimíchej k tomu vychladlou čokoládu a když je to dobře promícháno, přimíchej ještě lehce sníh ze sedmi bílků.

Vymaž nyní dva stejné kuthany máslem, dej do každého asi z polovice tu míchaninu a peč to as tři čtvrti hodilly při mírném, ale trvalém ohni. Abys se přesvědčila, že je dort upečen, propichni jej až na dno, zůstane-li drát suchý, je dort vypečen, a nech jej pak několik minut prochladnouti, vyklop jej na sýto a nech zúplna vychladnouti. Polož nyní dort z jednoho kuthanu na papír, poklaď jej zavařenými merunkami neb malinami, polož pak naň druhý dort a potřina nůž ztlouští čokoládovou polevou.