Recept na hrachovou polévku.
Pea Soup.—Potage de Pois.
Vezmi pro 6 osob půl pinty hráchu, nech jej močiti přes noc ve studené vodě a druhý den do měkká uvař; pak ho rozmačkej a proceď do hrnku, nalej naň dobrou hovězí polévku, přidej trošinku rozsekané majoránky, trošku zelené petružele, dva rozstrouhané syrové brambory a nech to vařit; zatím udělej bledou jíšku, zapraž ní hrachovou polévku a vlej ji do mísy na smaženou rozkrájenou žemličku.

Jiná hrachová polévka

Uvař na měkko půl pinty suchého hráchu, sceď z něho vodu, rozmíchej trochem hovězí polévky a protlač skrze sýtko nebo cedník do hrnku, při tom po troškách hovězí polévky přilévajíc; pak to zapraž žlutou máslovou jíškou, opepři, nech chvíli povařit a vlej na mísu na smaženou housku, vařený hrách, vařenou rýži aneb v hovězí polévce uvařené nudle; chceš-li, můžeš dáti do polévky též trochu marjánky a usekané zelené petružele.
Tak připravuje se též polévka čočková, jen že se do protlačené čočky přidají 2—3 stroužky česneku se solí rozetřeného a vleje se buď na smažený chléb, vařenou čočku aneb na pečené a na kousky nakrájené klobásy.