Perník upravuje se z mouky, medu neb syrobu, potaše a různého koření. Mouka na perník bývá buď pšeničná, žitná, hrachová neb zemáková.

Různé druhy cukru a syrobu. Koření užívá se nejvíce pepř, zázvor, hřebíček, skořice, muškát.
Potaš užívá se při černém perníku, aby spíše skynul, což se ale i pomocí kořalky provésti může.

Při jemnějších druzích užívá se másla, mandlí, citrónové a pomerančové kůry.

Med neb syrob se rozehřej ou a vyčistí, do neciček vlejou, a když vychladly, do nich mouka se pozvolna přidává s medem neb syrobem smíchán.

Dle toho, jaký perník má býti, zadělá se buď medem a syrobem každým pro sebe, aneb každým zvlášt.

Těsto se dokonale prohněte, přidá se koření a ostatní přísady, načež těsto se z dížky vyndává a na vále roztřiduje.

Druhého dne může se ¥ libovolné formy upraviti a péci, aneb — což mnohem lépe jest — nechá se několik dní, ano i týdnů odležeti, čímž chutnějšího perníku se docílí.

Čím déle má těsto ležetí, tím spíše jen v chladné místnosti smí býti uloženo.

Vyschlé těsto nemůže se rukou prodělávali, ale musí se jen lámati a noži neb kopisti propracovávali, načež se rozvaluje a libovolné formy se mu dávají.
Pod rozválený perník nasype se mouka, by se nechytal a nelepil.
Perník peče se v troubě neb vytopené chlebové peci na plechu na podloženém papíru.
Dle přídavků koření a druhů užitých věcí upravuji se jemnější neb jednodušší perníky.

Perník polský

Vezme se jeden kilgr. žitné mouky a ta se upraží do zlatožlutá.
Upražená se pak hustým sítem proseje. Na to se vezme 1 kgr. medu, oechá se povařiti a vařícím medem se mouka zadělá, med se a! uevleje na jednou všechen, jen 3/4, čtvrtý díl se vleje, když se už udělalo těsto.
Tu se přidá do těsta ještě 2 lžíce líhu, 1 dekgr. ve lžičce vody rozetřeného drasla (potaše) a koření: trochu nového koření, pomerančové kůry drobně rozkrájené a pět gr. kardamomu (dle polského receptu lžíci drobně utlučené pohanky). Těsto se na vále řádně prohněte až jest vláčné.
Pak se vezmou kousky těsta jako vlašský ořech veliké a udělají se koláčky.
Ty se dají palec od sebe na pomazaný plech a v troubě (nebo peci) do zlatora se upekou. Jsou to perníčky dqpti tvrdé ale křehké.
Na vzduchu povrchu měknou a zachovají se nejlépe v suchém místě v nádobě měchýřem ovázané.