Recept na masový rosol.

Rozkrájej na kousky tři libry hovězího, tři libry telecího a čtvrt libry uzeného masa, libru vepřové pečeně a jednu starou slepici, dej tó na velký kuthan, přidej dvě rozsekané telecí nožičky, jednu hřebíčkem prostrkanou cibuli, jednu oškrabanou mrkev, kořen petružele a jeden celer, podlej to dvěma kvarty vody a nech tó poznenáhla dusit; musíš však pěnu a mastnotu sbírat a chvilkami vody přilévati.

Když jest vše do měkká, uvařeno, přelej to řídkým sýtkem do jiné čisté nádoby a nech to za stálého míchání znovu vařit. Když pak so to vyvaří do hustá po spůsobu syrobu, proceď to do- mělké mísy, ve které to buď nech ustydnouti a vyklopené pak na malé tabulky rozkrájej, anebo to naleji přímo do malých, k tomu ustanovených formiček.

Dáš-li jédnu takovou tabulku do kvartu slabé hovězí polévky, éťane se tato velmi chutnou. Také k mnohým omáčkám sé rosol tento dobře hodí, pročež by se měl v každé větší domácnosti v zásobě chovati. O polovic řidší rosol zóve se polovičním a obyčejně se ku každému kvarta přimíchá lžíce bílého vína.