Archives for ZVĚŘINA
Dušená divoká kachna
Oškubej divokou kachnu, vyper ji, nech ji půl hodiny v studené vodě ležeti, pak ji slaninou protáhni. Dej na kuthan jednu rozkrájenou cibuli, petruželový kořínek, čtvrt celeru, jednu mrkev, jeden…
Salmi z bažantů
Máš-li zbytky bažantů, rozkrájej je na úhledné kousky a dej na kuthan. Kosti vykrájej a v moždíři utluč, pak je svař v žejdlíku hnědé, se sklenkou madeirského vína povařené omáčky, proceď…
Pečená kýta z divokého kance
Pěknou kýtu z divokého kance vlož do studené vody s nech v ní hodinu ležeti, pak kůži dobře nožem oškrabej, omej a vlož kýtu do hlíněné mísy, poklaď ji pak…
Pečená jelení kýta
Jelení kýtu čistě omej, seřež s ni kůžičku a hodně ji naklepej, aby zkřehla. Nalej na ni trochu octa, nasol a nech ji tak dva neb tři dni ležeti. Když…
Pečený srnčí hřbet neb kýta
Z dobře uleželého srnčího hřbetu kůžičku sejmi, nakrájenou slaninou jej protáhni a osol. Vlož do kuthanu dvě cibule na koláčky rozkrájené, jednu mrkev, zelené petruželové lístky, několik zrnek pepře, dva…
Pečený zajíc v kyselé smetaně
Pěkně slaninou protáhnutého zajíce osol a vlož na pekáč, do kterého jsi byla následující marinadu připravila: totiž dvě cibule na koláčky rozkrájené, též jednu mrkev, kousek zelené petružele, dva bobkové…
Pečený zajíc
Stáhni pěkného mladého zajíce, odděl předek od zadku, omej jej čistě, kůžičku s něho sejmi, protáhni jej hustě čerstvou slaninou a osol jej. Dej na pekáč tři cibule na koláčky…
Zadělávané kančí hrudí
Hrudí z mladého kance čistě oškrab a omej, vlož jej do hlíněného kuthánku, přidej k němu na koláčky nakrájené cibule, mrkev, por a celer, pak několik zrnek pepře, několik řebíčků…
Předek zajíce na černo
Rozřezej předek zajíce na kousky, vlož je na kuthan, dej pod ně kousek másla neb sádla, trochu dymianu, jednu menší cibuli na koláčky nakrájenou, kousek citronové kůry a tři řebíčky,…
Dušené koroptve se zelím
Připrav tři pěkné staré koroptve, prsíčka slaninou protáhni a dej je na kuthánek, přidej k nim cibuli, do kteréž jsi byla tři řebíčky vtlačila, kousek dymianu, bobkový list, kousek zázvoru,…