Jelení kýta zbaví se kostí, naloží se do soli a tlučeného jalovce, zatíží se a nechá uležeti až 14 dní, i déle, je-li studeno. Když se má péci, očistí se Šatem od jalovce a slaninou se hojně prostrká. Na pekáč dá se všechna zelenina, ale ne mnoho, a raději více cibule, citronová kůra, 1 bobkovýlist, 8 pepřů, 2 nové koření, kus másla i slaniny, a nechá se to dusiti, načež se na to kýta vloží. K posledu dá sena ni navrch papír hodně máslem pomazaný, by kýta nahoře neokorala a zůstala vláčnou. Když se obrací, dá se papír opět na ni nahoru. Polívá se mezi pečením. Když je měkká, přendá se, a než se nese na stůl, leští se rosolem (glace). Omáčka zakloktá se červeným vínem, rozdělaným s vařečkou mouky, zacedí citrono= vou Šťavou a nechá povařiti. Vína asi 44—12 litru.

Maková panenka: Zvěřinové menu: Jelení guláš se škubánky a jelení pečeně na zelenině s nudlemi

Zvěřinové menu: Jelení guláš se škubánky a jelení pečeně na zelenině s nudlemi