Zadělávané jelení maso. Z jeleního předního masa vyřež kosti, nasol, v jalovci nalož a nech několik dní ležeti. Pak s masa ořež kůžičky a maso nakrájej na kousky. Na kuthan na slaninu a máslo dej všecku zeleninu, na koláčky nakrájenou. cibuli, tymián, bobkovýlist, několik zrnek pepře, nového koření, malounko hřebíčku a citronové kůry odusiti; pak vlož do toho zvěřinu a nech dusit. Když se šťáva vyvařuje, přilij polévky, trochu octa a nech opět dusit. Když je maso měkké, vyndej je, omáčku zapraž hnědou jíškou, zaceď citronovou šťavou, přilij skleničku vína, dle chuti octa, trochu zavařeniny, nejlépe šípkové nebo rybízové, kus páleného cukru a nech to povařit; omáčku ochutnej, je-li třeba, přisol a proceď na připravené maso.

Maková panenka: Zvěřinové menu: Jelení guláš se škubánky a jelení pečeně na zelenině s nudlemi

Zvěřinové menu: Jelení guláš se škubánky a jelení pečeně na zelenině s nudlemi