Archives for ZELENINA
Salát okurkový
Salát okurkový - recept. Pěkné okurky se tence oloupají a na tenké lístky se buď nakrájejí aneb na kruhadle nakrouhají, pak se osolí, naleje octa a dobrého provence-ského oleje, dobře…
Salát ze zelí na jiný spůsob
Skrájej zelní hlávku na předešlý spůsob (salát ze zelí). Pak rozkrájej čtvrt libry pěkné bílé slaniny na malinké kostky a dej je na kuthan, přidej k tomu jednu cibuli též…
Okurky v páře vařené
Omej pěkné, stejné, malé okurky v čerstvé vodě, otři je pak čistým šatem, vlož je pak do hlubokého kuthanu, osol je a hodně je promíchej a nech je tak celou…
Zavařovaný karfiol
Rozděl karfiol na malé růžičky, seřež s něho vše vláknovité a koštály trochu odřízni, vlož jej pak do vaříci vody a nech jej osm minut vařiti, pak vodu sceď a…
Nadívané okurky
Nadívané okurky. Zelené okurky oloupej, koneček odkroj. Jádra dobře vyndej, zároveň otvor vydlábní a naplň okurku nádívkou takto upravenou: 30 dkgr. dušeného telecího masa utluč v hmoždíři s 10 dkgr.…
Salát z chřestu
Pěkný zelený chřest dobře očist, a jak dalece jest zelený a jemný, na dva prsty zdélí nakrájej a ve slané vodě do měkka uvař, pak vyndej, studenou vodou polej a…
Salát celerový
Několik celerových hlaviček oškrab, svršek s natí odřízni a vlož jej do studené vody, hlavičky uvař v slané vodě, pak je vyndej a vlož do studené vody, pak jej ještě čistě nožem…
Salát z karfiolu
Několik pěkných bílých růží karfiolu čistě ober a v slané vodě s kouskem čerstvého másla do měkka uvař, musíš však dáti pozor, aby růže zůstaly pěkné celé, když pak karfiol…
Štěrbák (endivie)
Vezmi osm neb deset kusů pěkného žlutého štěrbáku, jehož vnitřní lístky nesmí býti nahnilé neb od hlemejžďů ohryzlé, ober z něho zevní zelené lístky, žluté lístky vyper a na kousky…
Šťovík
Přeber mladý zahradní šťovík, čistě jej vyper, ve vařící vodě ovař, vyndej, v studené vodě smoč a pak všechnu vodu s ného sceď a potom na drobounko rozsekej. Dej nyní…