Recept na pravou domácí majonézu podle našich babiček. Majonéza sestává ze syrových žloutků, soli, pepře, oleje a octa; obsahu je-li jiné suroviny, není to pravá majonéza! Majonéza lepší než podle Pohlreicha.

Na dva žloutky bére se vždy na špičku nože soli, trochu méně tlučeného bílého pepře, půl pinty jemného oleje a dvě lžíce dobrého ostrého octa. Mísa, na níž se majonéza připravuje, musí býti úplně studená, nejlépe jest, postaví-li se do jiné větší mísy na roztlučený led.

Rozšlehej žloutky se solí a pepřem a pak přidávej oleje kapku po kapce a za ustavičného šlehání; když to počíná houstnouti, přidej za ustavičného šlehání několik kapek octa a tak pokračuj až olej a ocet spotřebuješ a omáčka jest pěkně hladká a bez lesku; kdykoliv majonéza nabývá lesku, musí se též přidati několik kapek octa.

Velmi mnoho záleží na stálém a stejném šlehání, nejlépe od pravé strany k levé. Kdyby se majonéza srážela, rozšlohej na jiné míse žloutek se solí, pepřem a trochem octa, pak přidávej po malých dávkách a za ustavičného šlehání té sražené majonézy a tak pokračuj až ji úplně spotřebuješ a napravíš.

Čtěte dále zde:

Pravá domácí majonéza a poctivá tatarka v receptu od Makové panenky.