Když se byly dršťky ve více vodách velmi čistě vypraly a dobře vyčistily, dají se do čistého velkého hrnce, jenž naplní se říčnou vodou. K tomu přidá se nyní velká cibule, načež nechá se vše nejméně po 4 až 5 hodin vařiti. Na to vezmou se dršťky z varu„ vloží se v čistou studenou vodu říční a nechají se takto přes noc státi. Druhého dne na to vyperou se ještě náležitě a svaří se se syrovým masem hovězím, až úplně změknou. Mezi tím dá se na rendlíček kus másla aneb sebraného tuku, k tomu pak as plná lžíce jemně rozsekané petržele, 1/2 cibule drobně rozřezané, a když potom vše řádně se pění, přidá se do toho tolik mouky kolik potřebí zápražky na polévku. Jakmile zápražka bledě sežloutne, přileje se čisté polévky, načež vše jemně se promíchá a svařiti nechá. Muškát přidává se i co koření pro zvýšení chuti. Polévka nesmí však býti příliš husta. Nyní vyndají se dršťky na měkko uvařené, vyperou se ještě jednou ve studené vodě, rozkrájejí se na krátké, hrubé nudle, dají se do připražené polévky a nechají se vedle častějšího míchání po jistou chvíli vařiti. Někdy také rozkrájí se žemlička na kostky, nechá se na másle do žluta usmažiti, načež dá se do mísy polévkové, kde se naleje na ni horká polévka dršťková, již lze ihned předkládati.

Recept z roku 1886