Úprava tabule
K obyčejné domácí hostině jest nejlepší kulatý neb podlouhlý stůl pro deset neb dvanáct osob: pro veřejné hostiny a bankety použije se ovšem dlouhých stolů, které se též mohou na spůsob podkovy sestaviti; stůl pokryje se sněhobílým ubrusem, ve prostřed udělá se ze zrcadla a květin umělé jezero aneb se tam pouze postaví košíček s květinami.
Koná-li se hostina u večer a pakli se v jídelně visací lustr nenalézá, postaví se v nějaké vzdálenosti od květin dvě vysoké lampy aneb dva paprskové svícny. Prostředkem stolu po délce rozestaví se podstavce s ovocem, dorty a cukrovinkami, misky s kompoty a košíčky se žemličkaini a nakrájeným domácím chlebem.
Pro každou osobu postav ve stejné vzdálenosti a skoro až na kraj stolu mělký talíř, těsně na levo od talíře větší a menší vidličku, na právo větší a menší nůž a vidličku na ústřice, před talíř pak lžíci a dvě malé lžičky; můžeš však též pouze jednu lžíci, vidličku a nůž připraviti a po každém chodu příbor vyměniti.
Za každý talíř postav sklenici na vodu neb pivo, sklenku na víno a na likér. Podávají-li se zvláštní vína, tedy se nalévají na kredenci a na tácu hostům podávají; pije-li se při hostině šampaňské, postaví se šampaňské pohárky hned z počátku na stůl k ostatním sklenicím.
Mezi dva talíře postav vždy po láhvi červeného a bílého vína, slánku, pepřenku a dle potřeby postav na stůl též nádobky s olejem a octem. Pak postav na každý talíř uměle složený ubrousek, vedle polož jídelní lístek a lístek se jménem hosta a před každý talíř přistrč židli aneb lenošku.
Polévku nalévá buď hostitel neb hostitelka, může se však též na kredenci naliti a hostům podati. Po dušeném neb zadělávaném se nádobí se stolu sklidí, stůl se kartáčkem čistě smete a talíře se jinými zamění; to samé opakuje se po paštikách, jen že pak přijdou na stůl mělké desertní talíře, na stole ponechají se pouze zákusky a vše jiné se odstraní. Při černé kávě podávají se doutníky neb cigarety a dámy se odebéřou do jiného pokoje.
Bílá vína se podávají úplně studená, sherry a sladká vína zákusková chladná, klarety a burgundská ne- zcela chladná a šampaňská vína musí se dříve v rozklepaném ledu ve zvláštních chladičích úplně prochladiti.
Ku konci připomínám, že má každá hostitelka o to dbáti, aby netoliko páni střídavě s dámami u stolu byli rozsazeni, nýbrž též, aby vždy dvě vzájemně si příjemné osoby vedle sebe se dostaly; dále musí bedlivě hleděti toho, aby vše v nejlepším ladu se nalézalo, aby masa úhledně byla rozkrájena a především, aby veškerá jídla úplně teplá na stůl přišla.
Napsat komentář