Povšechná pravidla pro zavařování ovoce
Než počneš ovoce zavařovati, prohlídni dobře napřed sklenice, zdali nejsou prasklé neb potlučené; používáš-li sklenic s víkem, hleď, aby měly úplně nové gumové kroužky.
Měchýř neb hovězí střevo k obvazování sklenic určené napřed namoč; jest však lépe sklenice dříve kouskem pevného papíru obvázati, jelikož měchýř nelibě páchne. Sklenice můžeš však též pouze několikrát tenkým pevným papírem a pak plátnem obvázati; okraje papíru potři bílkem, aby lépe ku sklenicím přiléhal a nejspodnější papír můžeš též rumem neb lihem navlhčiti.
Ovoce k zavařování musí býti zralé, ale tvrdé a neporušené; přezrálé ovoce se nehodí k zavařování, jelikož se nenechá udržeti a brzy se pokazí. Šťavnaté ovoce se napřed přebere a očistí, tvrdé ovoce většího druhu se však dříve oloupá, spaří a pak teprv zavařuje.
Sklenice se zavařeninou se musí neprodyšně uzavříti neb obvázati a ve chladném suchém místě uschovat.
Napsat komentář