Recept na telecí maso zadělávané se smržemi. Telecí hrudí dá se od řezníka nasekat, aby se pak mohlo snadněji krájeli, vloží se na kastrol, pod ně se dá kus másla, několik suchých hříbků, kousek cibule a celeru, osolí a nechá se dusiti.

Když pustí šťávu, podlije se polévkou a nechá se v tom z polovice uvařiti. Pak se vyndá a rozkrájí. Omáčka řídce se zapraží růžovou jíškou, k níž se připojila sekaná petrželka, a na telecí maso procedí. Smrže se dají na petržel trochu odusili, a když pustí slávu, přidají se k omáčce, která se nyní tak dlouho vaří, až maso zcela změkne.

Než se nese na stůl, zakvedlá se sladkou smetanou.

Též se do ní mohou zavařiti knedlíčky, které se dělají takto:

Utře se kousek morku, přidají se 2 vejce, krapet smetany, prášek kvetu, strouhaná houska, vše se znova dobře utře a mokrou rukou tvoří se knedlíčky, které se dají do té omáčky pod poklici vařit. Často se pohne kastrolem, aby se ne- rozmíchaly, kdyby se měchačkou mezi ně vjelo.