Špenátová polévka – recept na špenátovou polévku. Osolenou vodu neb odvar z kostí zahustíme světležlutou jíškou a dobře povaříme. Špenát zbavíme kořínků a žlutých lístků, v několika vodách (nesmí se mačkati) jej vypereme, načež jej vložíme do osolené vařící vody a povaříme (asi 2 minuty). Potom špenát přecedíme, usekáme nebo umeleme, vložíme do polévky a povaříme. V polévkové míse si umícháme smetanu se žloutkem, tlučeným pepřem a sekanou petrželkou a špenátovou polévku do ní nalijeme. Jako vložku do špenátové polévky podáváme sněhový svítek nebo zavaříme do polévky houskové knedlíčky. (Ovšem dříve nežli přidáme mléko a žloutek.) Špenát vaříme nepřikrytý.

Špenátová polévka – recept na špenátovou polévku. Rozpočet pro 5 osob: 30 dkg špenátu – 4 dkg másla – 6 dkg mouky – 1/8 l smetany – 1 žloutek – sůl – pepř – zelená petrželka.