Guláš
Vezmi 1—2 libry (1/2—1 kg.) hovězího masa, nejlépe z kýty, vyper, stáhni, na malé kousky přes nit rozkrájej, rozřezej. Tuk a čerstvý hovězí lůj rozkrájej též na malé kostky, dej na rendlík, a k tomu 2—3 cibule na drobno rozkrájené; to dej na oheň a nech jen rozhřáti, přidej maso rozkrájené, osol, pokryj a za častého míchání dus. Asi za hodinu přidej do toho papriku dle libosti, rozmíchej, přikryj a nyní poznenáhla úplně dus. Kdyby snad se nedostávalo šťávy, přilej trochu teplé vody. Třeba pak vzíti tolik masa, jak vyžaduje toho počet osob; hlavní věcí jest, dovolují-li toho okolnosti, mnoho slaniny a cibule. Nyní se pokrm upraví a brambory, vodními vrabci aneb polentou obloží.
Vodní vrabci aneb závitky
Dej na mísu 1/4 aneb 1/2 libry (1/8 neb 1/4 kg.) mouky, osol, 1 vejce rozkloktej v studené vodě a spracuj mouku v lehké těsto závitkové. Nyní dej je na prkénko, rozkroj je na proužky, a nožem je po částkách do vařící vody slané spouštěj, nech po několik minut vařiti, vyndej sběračkou a dej buď na máslo aneb k hotovému již guláši; na to spouštěj opět jiné závitky do vařicí vody, až těsto vyjde; závitky smíchají se s masem, aneb dají se jen kolem. Lze pak dělati závitky také jen se solí a vodou bez vajec; tyto mívají často přednost.
Napsat komentář