Babiččiny koblihy – recept: 1 libru (1/2 kg.) mouky dej na pekáč, přidajíc do 1 žejdlíku (0.35 l.) smetany 2 celá vejce, 3 žloutky, sůl, citronovou kůru, muškát, 3 lžíce lehce rozpuštěného másla, 3 lžíce cukru, 2 loty (3.50 dkg.) kvasnic. To vše smíchej a postav na teplé místo.

Když se bylo povzneslo, udělej těsto, promíhej, dej na vál mouku a těsto vyválej, vypíchej lístky, polovici lístků libovolnou zavařeninou nadij, druhou polovici lítků vypíchej a polož na to, nyní oba díly menším nástrojem vypíchneš, nabudeš koblihy. Tyto koblihy polož nyní na prkno ubrusem pokryté, jiným ubrusem zase pokryj a na teplém místě nech kynouti; po 1/2 hodině obrať každou koblihu, aby s obou stran kynula.

Když se byly pěkně pozdvihly, koblihy smaž v horkém másle přepuštěném (schmalz) pěkně do hněda a ihned cukrem je posyp! Těsto na koblihy nesmí býti tužší než těsto na vnuky. Ku smažení vezmi polovici přepuštěného másla a polovici sádla buď vepřového aneb čistého sádla husího.

Recept na koblihy z roku 1886.

Tip Makové panenky: recepty na masopustní koblihy a bavorské vdolečky