Zavařené šípky
Pěkné velké zralé, ne však přezralé šípky rozřízni na dlouho v půli, dobře je vyčisti, pak je v studené vodě omej, vlož je pak do vařící vody a nech je tak dvě neb tři minuty státi, pak vodu sceď a šípky dej na žíněné sýto, by oschly, svař pak tolik liber cukru podle, kolik liber šípků máš, přidej do každé libry svařeného cukru šťávu z jednoho citronu, vlož pak šípky do něho a nech je do měkka svařiti, pak je opěnovačkou vyndej a dej do mísy, do cukru pak přidej několik řebíčků a svař jej na třetí stupeň, pak vychladlý vlej na šípky, přiklop to a nech tak tři dni v chladném místě státi, pak se šípků opět cukr sceď a nech jej tak dlouho zvolna vařiti, až se stane hustým jako syrob, vlož pak do něho šípky, nech je zvolna jednou var přejíti, dej pak vychladlé do sklenic a obvaž je a uschovej.
Napsat komentář