Recept na svítkovou polévku. Každá svítková polévka musí se málo zapražiti jíškou, do níž se přidá kousek zelené petržele.

  • Svítek moukový. Utrou se dvě deka másla se třemi žloutky, k tomu se dá trochu smetany, prášek květu a soli a když je to dostatečně utřené, přidá se ze tří bílků sníh a mouky tolik, aby z toho bylo těsto jako na lívance. Upeče se v rozpáleném másle, nechá vychladnout a dává se na čtverečky rozkrájený do polévky teprve, když se má nésti na stůl. Každý svítek peče se na rozpáleném másle. Není-li pekáček dosti horký, přilepí se svítek na dno a nedá se dobře vyklopiti.
  • Svítek kapustový. Kapusta uvaří se hodně do měkká, voda se z ní vytlačí, seseká se drobounce jako špenát, dá se na misku a utře se vychladlá s 2 deka morku, k čemuž se přidá trochu smetany, 3 vejce, něco strouhané housky, prášek květu, a když se bylo vše znova co nejlépe utřelo, dá se na rozpálené máslo upéci. Do polévky se vloží, když se nese na stůl.
  • Svítek z jater. Kousek jater a kousek vepřového masa se useká nebo ustrouhá, přidají se k tomu 3 lžíce smetany, 3 vejce, strouhaná houska, trochu majoránky, stroužek česneku, prášek všehochuti, osolí a utře se to řádně. Upečený rozkrájí se na kostky a dá do polévky pře vařili.
  • Svítek mozečkový. Mozek se uvaří a na dva díly rozdělí. Jedna polovice se utře a asi půl hodiny před jídlem nalije se naň hovězí polévka, přecedí se, zelenou petrželkou málo zapění a nechá se povařit. Druhá polovice mozku se utře s kouskem másla, přidají se k němu tři lžíce smetany, tři vejce, pár měchaček mouky, trochu květu a soli, znova se vše řádně utře a v rozpáleném másie upeče. Pak se na kostky rozkrájí a vloží do polévky.
  • Svítek ze sekaniny. Zbytky telecí pečeně neb drů* beže se drobounce rozsekají, přidá se k nim jedna močená houska, 3 vejce, krápět smetany, trochu strouhané housky i strouhané cibule, prášek majoránky a když se vše dobře dohromady utřelo, dá se do rozpáleného másla péci. Vloží se do polévky, než se nese na stůl.
  • Svítek krupičný. Ze tří vajec udělá se sníh a smíchá se se třemi žloutky a 14 deka krupice. Osolí se a dá péci. Do polévky se vloží, když je již hodně vychladlý, jinak by ztvrdl, a polévka nesmí se zapraží ti, neboť od svítku toho sama zhoustne. Dává se též do polévky z vody, která se zapraží, ale jen maloučko.
  • Svítek z brukve. Brukve uvaří se ne příliš do měkká a rozstrouhájí se na mísu. Přidá se jedna houska močená, jedna strouhaná, kousek sekané šunky nebo jazýčku, 3 vejce, tři lžíce smetany, kousek strouhané cibule, vše se řádně utře a dá péci. Dává se do hnědé polévky, v níž se trochu po vaří. Též tato polévka se nezapražuje.