Dušená kachna se smaženou žemličkou
Pěkně obranou a očištěnou kachnu v studené vodě omej, prsíčka slaninou tence nakrájenou protáhni, potři ji povrchu a uvnitř dobře solí, tlučeným pepřem a tlučeným řebíčkem a vymaž ještě uvnitř sardelemi s máslem utřenými a kaparami rozkrájenými, dej na hluboký kuthan kousek převařeného másla, vlož do toho připravenou kachnu a nech ji dusiti do žlutava, pak ji popraš moukou; když pak mouka sežloutne, nalej na ni půl žejdlíku vína a též tolik hovězí polívky, přidej ještě kousek citronové kůry, květem to okořeň, kuthan přiklop a nech kachnu do měkka dusiti. Pak žaludek, jatérka a srdce s kouskem slaniny a s několika šalotky rozsekej na kašičku, přidej k tomu tři žloutky, rozstrouhanou žemličku, kousek na drobno rozkrájené citronové kůry, okořeň to trochu pepřem a květem tlučeným, osol a dobře rozmíchej, pak tím pomaž as na půl prstu ztlouští žemličky na lístky nakrájené, potři je rozkloktaným vejcem a usmaž na převařeném másle do zlatova, pak kachnu z omáčky vyndej, vlož na mísu, proceď na ni tu omáčku a oblož usmaženými žemličkami.
Napsat komentář