Stáhni pěkného mladého zajíce, odděl předek od zadku, omej jej čistě, kůžičku s něho sejmi, protáhni jej hustě čerstvou slaninou a osol jej. Dej na pekáč tři cibule na koláčky rozkrájené, kousek dymianu, jeden bobkový list, asi dvacet zrnek nového koření, osm zrnek pepře, dva řebíčky, odřízky od slaniny a od zajíčka, vlož zajíce na pekáč slaninou dospod, podlej pod něj trochu vinného octa, trochu vody, přidej malý kousek másla a nech zajíce hezky zprudka péci, když již jest brzy dopečen, obrať jej a nech dopéci, při čemž jej musíš velmi často dobrou smetanou, v které jsi byla kus čerstvého másla rozpustila, peroutkou potírati. Když jest zajíc dosti křehký, rozsekej jej na úhledné kousky, urovnej jej na mísu v jeho předešlé podobě, omáčku rozmíchej, skrze sýtko protlač, přidej ještě trochu smetany, nech ji ještě několik minut povařiti a nalej do misečky; můžeš k zajíci podat usmažené brambory.