Smažený karfiol s omáčkou smetanovou
Uvař karfiol na předešlý spůsob (karfiol v máslové omáčce), ne však příliš do měkka, sceď s něho všechnu vodu a polož jej na čistý ubrousek. Pak rozkloktej tři celá vejce, trochu to osol, karfiol v tom omoč, obal v rozstrouhané žemličce a usmaž na přepuštěném másle. Urovnej jej nyní na mísu a můžeš k němu přidat smetanovou omáčku, jež takto se připravuje: Rozpusť čtvrt libry másla na kuthánku, dej do toho dvě lžíce bílé mouky a jednu malou cibuli, několika řebíčky prostrkanou, jednu malou mrkev na koláčky rozkrájenou, a nech to několik minut dusiti, pak na to nalej dva žejdlíky dobré sladké smetany a nech tak dlouho vařit, až z toho zbyla asi polovice, musíš ale tím neustále míchat; pak to proceď skrze sejtko a vlej pak buď na karfiol aneb v mísce podej.
Napsat komentář