Omej čistě mladou červenou řípu v studené vodě, rovnej ji pak do kuthanu, nalej na ni čerstvou vodu a nech ji vařiti do měkka, pak ji vyndej, vlož ji do studené vody a nech úplně vychladnouti, oloupej ji a rozkrájej pak dle libosti a vtlač do každého kousku řípy jeden řebíček; svař pak na každou libru řípy šestnáct lotů bílého cukru, jen že musíš o něco více vody dáti, než jak je udáno, vlož pak do něho řípu a nech ji několikráte zvolna var přejítí, vsyp to pak do sýta a nech šťávu všechnu protéci, svař ji a nalej prochladlou opět na řípu, přikrej mísu papírem a nech opět dva dni v chladném místě státi, pak šťávu všechnu sceď, svař ji do husta a nalej vlažnou na řípu, zatřes jí pak několikráte a nech úplně vychladnouti, uschovej pak řípu v sklenicích. Takto upravená řípa se hodí k okrášlení dortů a kompotů.