Kapoun v rosolu
Kapoun v rosolu – recept. Kapoun dá se vařiti do slané vody, do níž se hodí koření, cibule, tymián a kousek bobkového listu. Když kapoun změkne, vyndá se a do polévky se dá rozsekaná telecí nožička, l/6 litru octa, trochu vína, nechá se ještě vařit, aby zhoustla, pak se přecedí, přidá se do ní z jednoho bílku sníh, nechá se s nim opět povařit a pak ustát. (Místo sněhu může se dáti kousek vyzího měchýře.) Kapoun se rozkrájí, složí do mísy, posype citrónovou kůrkou a může se zacedit i citrónovou šťávou, huspeninou polije a dá studená, aby ustydnul. Kdo to chce míti ozdobnější, může dáti kolem kapouna růžičky vařeného květáku, ke každé lístek andělíky a opatrně huspeninou politi, aby se tím nepohnulo. Vypadá to jako pod sklem.
Napsat komentář