Staročeský recept na jablka s rejží (rýžový nákyp s jablky). Oloupej patnáct míšenských neb jiných pěkných jablek, vyřízni ohryzky a rozkroj je v půlí. Rozpusť v kuthánku osm lotů čerstvého másla, vlož jablka do ného, posyp je šesti loty tlučeného cukru a nech je pokličkou přikryté trochu dusiti.

Mezi tím uvař též z půli libry pěkné rejže a dobrého mléka hustou kaši, nech ji vychladnout a přidej k ni pak čtyry žloutky a jedno celé vejce, šest lotů tlučeného cukru, o kterýž jsi byla kůru půli citronu ostrouhala, čtyry loty čerstvého másla a šťávu z jednoho neb půl citronu. Pak vymaž formu máslem, dej do ni jeden díl kaše, poklaď ji jablky a dávej vždy vrstvu kaše a jablek, až vše spotřebuješ. Hořejší vrstva však musí býti z kaše. Nech to pak při mírném ohni tři čtvrti hodiny péci.