Rybí polévka. Rozkrájej 1 celer, 1 kořen petržele, 2 malé cibule, 1 kapustu, všechno očištěné na kuthan; dej 10 dkgr. másla pod to a nech udusiti. 1/2 litru hrachu uvařeného přidá se k udušené zelenině, pak se na to nalije 6 litrů vody a nechá se to hodně vařit, načež se to všecko skrze síto procedí i s tou zeleninou a hrachem, osolí a bledou máslovou jíškou zapraží. Když to není v postě, dá se hovězí polévka místo vody a zase se nedá žádný hrách. Ze tří kaprů vnitřnosti dobře očištěné se po té dají na půl hodiny do té polévky vařit. Vnitřnosti se na kousky rozdělí a do mísy vloží, kamž se též vloží na kostky skrájená a smažená houska. Rybí polévka nalije se na to a hned se jí, aby se houska nerozmočila.

Jiná rybí polévka

Jiná rybí polévka. 4 hlavy kaprů vyper, nalij na ně 6 litrů vody, přidej 1 kapustu, kořen petržele, 1 celer, 2 brambory, osol to a nech vařit. Nakrájej zase jiný celer, 1 petržel, 1 mrkev na hodně tenké nudličky a nech to všecko na kousku másla hezky do žluta udusit; pak se ta polévka s hlav slije, bledou jíškou zapraží, dušená zelenina do toho se přidá, též ze dvou kaprů vnitřnosti a nechá se to dobře vařit, půl hodiny i více. Do té polévky zavářejí se knedlíčky z rybího masa.

Polévka z vnitřností ryb

Polévka z vnitřností ryb. Na 4 litry vody čítá se jedno mlíčí a jedny jikry. Do vody dáme kus másla, 1 celer, 1 petržel a osolíme ji. Když se to povařilo, vložíme do té vody čisté vnitřnosti a necháme je povařiti. Ze 180 gramů másla uděláme bledou, řídkou jíšku, zasmažíme jí v hrnéčku něco té polévky pak ji procedíme do ostatní na vnitřnosti. Dobře polévku kloktáme, při čemž se vnitřnosti rozmačkají, a pak ji nalejeme do mísy na skrájené housky. Jinak též se vnitřnosti vyndají, na kousky rozdělí a do mísy k housce vloží. Též můžeme zapraženou polévku i se zeleninou a vnitřnostmi na sítě prolisovati. Prvější způsob je více domácný, druhý však je lepší. Kdo má rád květ anebo pepř, může z obého něco připojit do polévky. Vaříme-li na druhý způsob, můžeme k vnitřnostem přidati jednu hlavu z kapra, uvařiti ji a obrané z ní maso pak skrájeti k houskám do mísy.

Silná rybí polévka

Silná rybí polévka. Vaří se z více druhů ryb. 62 dkgr. kapra, 62 dkgr. línů, 56 dkgr. štiky (a kdo může k tomu dáti, i kousek úhoře). Ryba se oškrabe, vypere, na kousky skrájí a dá na zeleninu s 28 dkgr. másla a několika sběračkami vody zvolna dusiti na mírném žáru. Když cibule, které se dají na dno kuthanu, zahnědly, dolije se na to čerstvé vody 4 1/2 litru, osolí se to a nechá 2 hodiny v pevně uzavřené nádobě zvolna vařiti. Pak se polévka skrze čistý ubrousek procedí a je-li kalná, sněhem z bílkův očistí. Do této polévky zavářejí se knedlíčky z rybího masa, nebo se vlije na smažené housky. Maso z ryb může se obrati a do polévky skrájeti, nebo se jinak upotřebí na sekaniny.

Hnědá rybí polévka

Hnědá rybí polévka. Z 1 kapra jikry a z druhého kromě mlíčí ostatní vnitřnosti nech ve vodě vařiti. Na jednom kuthanu zeleninu na másle a na jiném rybí hlavu též na másle udus; žábry z hlavy však dříve odstraň, protože jsou hořké. Udušené hlavy dej do hmoždíře a utluč se zázvorem i dušenou zeleninou. Pak dej všechno do síta, prolisuj a prolívej polévkou z jiker; poté teprv proceď polévku ubrouskem. Mimo půst můžeš prolivati při lisování hovězí polévkou. Procezenou polévku dej vařiti a do vařící zavařuj buď knedlíčky z mlíčí, buď ji vlij vařící do mísy na housku na kostky skrájenou a usmaženou, kam jsi dříve již vložila také rozkrájené jikry.