Telecí kýta naložená na francouzský způsob. Telecí kýta zbaví se kostí, kůže se s ní nestáhne, ani se neosolí, potře se paštikovým kořením, protáhne slaninou a nechá se takto 1 hodinu ležeti. Mezi tím svaří se 1 díl octa, 1 díl bílého vína, 1 díl vody, k čemuž se přidá citronová kůra, tymián, bobkový list, žampiony nebo jiné houby a všecka zelenina. Vychladlé vlije se do hliněné nádoby, kýta se do toho vloží. Nechá se 3 dny ležeti, ale nepotíží se. Každý den se obrací, šťáva se každý den slije, svaří a znovu na to nalije.

Když se má péci, vyndá se kýta, zelenina se dá na kuthan na máslo dusit. Když je udušena, vloží se kýta na to, polévá se bílým vínem, polévkou a šťavou, v níž byla naložena. Když je kýta měkká, vyndá se, omáčka zapráší se bramborovou noukou a prolisuje. Kýta se do toho vloží a nechá se chvíli péci, by měla pěknou kůru. Pak se dá na mísu, polije šťavou, a ostatní šťáva se dá do omáčníku. Krášlí se dušenými karotkami, květákem, brambůrkami, řetkvičkou, dušenými žampiony nebo hříbky, též dušeným brzlíkem a smaženým mozečkem.