Telecí játra nožem se potlukou a pak stáhnou, načež se vloží do horké vody na plotně, v níž chvilku zůstanou, by stuhla. Po té se vyndají a špičkou nože zastrká se do nich slanina. Na kuthan dá se máslo a jemně skrájená cibulka spejchnouti, na ni se vloží játra a dusí se do měkka, načež se přendají, omáčka se zasype moukou na půl vařečky, nechá zapěniti, zalije pak polévkou, povaří, hodně promáčká, by v ní byla příchuť z cibule, a procedí na játra. Někdo dává k nim celý pepř. Ochutnej a pak teprve osol.

Dušená telecí játra s vínem

Dušená telecí játra s vínem. Telecí játra se stáhnou, protáhnou slaninou a dají se na cibulku nebo máslo dusit; přidá se 1 hřebíček, pepř, nové koření a podlívají se polévkou. Měkké se vyndají, rozkrájejí na lístky, posolí a polijí se bílým vínem. Omáčka nechá se vysmahnouti, zapráší moukou, zalije polévkou a nalije na játra.

Smažená telecí játra

Smažená telecí játra. Telecí játra vyper, očisť od blan a kůží, nakrájej na úhledné tenké řízky, osol, na jedné straně posyp pepřem, na druhé marjánkou, obal je v mouce, pak ve vejci a ve strouhané housce. Smaž je v rozpáleném másle. Na místo pepře může se dáti paprika neb i obé vynechati, komu není libo. Takto mohou se upraviti také hovězí játra; ale tato jsou chutnější na sádle.

Kašovina z telecích jater v rosole

Kašovina z telecích jater v rosole. Telecí játra vyper, očisť od blan a kůží, nakrájej na úhledSlanina na kousky nakrájená dá se na kuthan, na ni skrájená cibule, kousek petržele, mrkve, celeru do červena dusiti a po té se na to vloží připravená játra, která se na tom do měkka odusí. Odušená játra vyndej, roztluč a prolisuj zároveň se dvěma na tvrdo uvařenými vejci. Přilívej k tomu pozvolna aspik, dobře promíchej, opepři, osol a dej do kuthanu olejem vymazaného stydnout. Malé formičky naplň do polovice rozehřátým aspikem a dej stydnout; po té vlož do každé kus ustydlé kašoviny a zalij aspikem. Když je to tuhé, ponoří se formička do vařící vody a vyklopí. Předkládá se za předkrm.