Paštika ze zajíce v aspiku
Ze zadku zaječího nakrájej na 2 prsty široké kousky, které buď slaninou protáhneš, buď do čtverečných řízků ze slaniny zabalíš. Maso z běhů a předku kostí zbav a zvaž. Na 50 dkgr. masa zaječího čítej 30 dkgr. slaniny a obé dohromady čtyřikráte na stroji umel a na sítě prolisuj. Kosti dej na kuthan, k nim všechnu zeleninu, kus sádla nebo másla, zalij vodou, osol, a nech je vařiti. Když se dobře povařily, proceď omáčku z nich a vař ji tak dlouho, až zhoustne. Po té ji smíchej s. umletými masem, připoj k tomu krev ze zajíce, ochutnej -a dle potřeby osol, dej všechno koření jemně prosáté a pro míchej to důkladně. Vylož kadlub nebo formu na paštiky na dně slaninou, vlož na to část umíchané kašoviny, na ni ve slanině obalené kousky masa vyrovnej, zase kašovinu a zase maso. Tak pokračuj, až je forma plná. Navrchu poklaď slaninou, pevně uzavři víkem a zalep ji plackou z vodového těsta (z mouky vodou zadělané). Na placku polož papír, obvaž to pevně motouzem, by se to nehnulo, a vař paštiku v páře 3—4 hodiny. Pak ji nech vychladnouti a postav k ledu. Tuhý aspik rozpusť, dutou, kulatou formu postav na led a se lžicí ji polívej aspikem, by se na dně tenká vrstva usadila. Natvrdo uvařené bílky a lanýže vykrájej na malá kolečka (asi jako knoflíček) a vylož jimi formu. Napíchni na jehlu k protahohování slaniny vždy střídavě lanýž a zase bílek a klaď do formy. Pak vlij aspik pozvolna do formy, až ji naplníš, a dej stydnouti. Když aspik stuhl, vyklop jej na mísu. Paštičku očisť od slaniny, lžicí ji vykrajuj a do otvoru věncové ofrmy ji vkládej.
Napsat komentář