Sekanina kapustová
Sekanina kapustová. 3 menší nebo 2 větší kapusty očisť, rozkrájej na čtvrtky, spař je a uvař ve slané vodě. Vrchní listy se oberou a dají vychladnonti. Srdíčka se na másle odusí a pak jemně rozsekají. Useká se 1/2 kila telecího, 1/4 kila vepřového, 1/4 kila uzeného vařeného masa, smíchají se do toho 2 vymáčené housky, 1 rozstrouhaná houska, usekaná kapusta, 3 míchaná a 1 syrové vejce, 1 žloutek, osolí se to patřičně, dle libosti okoření oříškem muškátovým i pepřem, citronovou kůrou, dobře se to smíchá. propracuje a utvoří z toho šiška. Vloží se na pekáč, na němž je do růžova osmažená cibulka, a jehož dno je vyloženo listy z kapusty dobře bílkem pomazanými, kus másla. Navrchu se zase obloží šiška těmi listy a peče se v troubě asi hodinu. Podlívá se polévkou. Na pekáč se dají též odřezky mas i žilky. Pečeně se buď pouze moukou zadělá, by šťáva zhoustla, anebo se takto omáčka k ní upraví: Do šťávy, v níž se dusila srdíčka, vloží se očištěné kapustové košťály vařiti; omáčka zapraží se jíškou, nechá povařiti, smíchá se šťávou z pečeně a přecedí se.
Napsat komentář