Sekaní hlemýždi
Na půl kopy hlemýžďů počítá se čtvrt kila másla a čtvrt kila sardelí. Hlemýždi dobře se vyperou v několika vodách, aby nebyl na nich žádný šlem, hodí se do horké vody, aby se otevřeli, na to se z domečků vyndají, obal s nich a malé tvrdé vajíčko se odstraní a hlemýždi dají se vařit s petrželí do slané polévky, Mezi tím, co se vaří, vyčistí se domečky, vytrou solí, vyperou kartáčkem ve vodě a pak se poklopí, aby vy- sákly. Vaření hlemýždi se drobně usekají, očištěné sar- dele utrou se s novým máslem (máslo musí býti čerstvé a dobré), přidá se k němu jedna malá ve víně močená žemlička, citrónová kůra, několik kapek citrónové šl!ávy, prášek majoránky, hodně se to utře, přidají se ti hlemýždi a dobře promíchají. Do každého domečKu kápne se trochu vína, vyplní se nádivkou, povrch se obalí strouhanou houskou, všecky domečky urovnají se na mělký kastrol a dají do prudké trouby upéci. Pekou-li se volně, vysmahnou.
Napsat komentář