Omeletky.

Půl kila prosáté mouky rozdělá se pozorně v mléce, aby se neudělaly žmolky, přilévá se mléka, až je z toho těsto jako na lívance, vrazí se tam 4 žloutky, ze čtyř bílků sníh, 6 deka cukru, prášek kvetu, málo soli, dobře se to promíchá, dle potřeby rozředí ještě mlékem (je-li ‚ mouka suchá, musí býti celý litr mléka, není-li, dostačí méně). Nyní dá se rozpáliti pánev, potřese máslem, hlubokou lžící nalije se těsto do pánve, točí se jí, až se celé dno pokryje, trochu se máslem pokropí, omeletka kolkolem nožem se podebere, obrátí a rychle i na druhé straně opeče. Péci se musejí spěšně, jinak by byly jako z papíru. Když jsou pečené, udělá se do nich nádivka. Vezmou se 2 strouhané usmažené žemličky, přidá se k nim 7 deka tlučeného cukru, 4 deka malých vypraných a osušených hrozinek, 4 deka sladkých a 1 deka hořkých mandlí, vše to se promíchá, omeletky se tím posypou, svinou, u konce přiříznou, pokladou se na plechovou, máslem vymazanou a žemličkou posypanou formu, polijou se neplným půl litrem smetany, do níž se zakverlají 2 celá vejce, a nechají péci.

Omeletky s tvarohem.

Je-li tvaroh strouhaný, přidá se k němu 4 lžíce smetany, 3 žloutky, ze 3 bílků sníh, kousek citrónové kůry, pár hořkých tlučených mandlí, 9 deka cukru, řádně se to utře, omeletky, které se musí péci trochu silnější, se tím pomažou, svinou, u konce seříznou a kladou do pekáče máslem vymazaného. Po vrchu se potrou máslem a dají péci do prudké trouby, aby nevyschly a tvaroh nezvodnatěl. Pečené složí se na mísu a posypou cukrem.

Omeletky s rýží.

14 deka rýže uvaří se v neplném půl litru smetany do měkká a dá se na mísu vychladnouti. Přidá se k tomu 4 deka másla, 9 deka cukru, otřeného na pomerančové kůře, 4 deka sladkých a několik hořkých oloupaných a utlučených mandli, šťáva z pomeranče, vše se dobře utře, pak se ještě připojí 2 žloutky a ze dvou bílků sníh, omeletky se tím potrou a svinou. Pekou se v prudké troubě a hned se nesou na stůl. Když déle stojí, ztrácejí na dobré chuti.

Omeletky s povidly.

Jsou-li povidla vařená, rozdělají se teplou vodou, aby nebyla moc hustá, osladí se, přidá se citrónová kůra, prášek koření, všehochuť a hřebíček. Nejsou-li povidla hotová, uvaří se do měkká půl kila švestek, drobně se usekají a dá se do nich totéž, co do povidel. Omeletky se jimi nadijí a pečené posypou se cukrem.

Omeletky se sekaninou.

Kousek uzeného jazyka a kousek telecí pečeně se ustrouhá. Na orůžovělou cibulku nasype se trochu strouhané žemle, připojí se k tomu to ustrouhané maso, 2 kolečka vařeného usekaného lanýže, citrónová kůra, podlije se to polévkou, nechá povařit. přilijí se 2 lžíce bílého vína, nechá opět povařit, ku konci přimíchá se jedno celé vejce, a když to zhoustne, pomažou se tím omeletky, svinou se a v prudké troubě upekou.

Omeletky s rybízem.

Těsto na tyto omeletky zadělá se smetanou. Půl kila mouky zakverlá se do litru smetany, přidá se pět žloutků, z 5 bílků sníh, trochu soli, květ, citrónová kůra, 14 deka cukru, rozpálená pánev hodně se vymaže máslem, a omeletky pekou se na prst silné. Při obracení musí se znova pánev pomastiti. Pečené omeletky pomažou se z polovice rybízovou nebo jinou zavařeninou, druhá polovice se na to přeloží a omeletky složí se na mísu. Závitek z nich se nedělá, též péci se nedají.

Omeletky do polévky.

14 deka mouky zamíchá se do neplného půllitru smetany, přidají se k tomu 2 žloutky, ze dvou bílků sníh, prášek květu, trochu soli (těsto musí býti hustší), pekou se volněji na pánvi jen málo namazané. Pečené nakrájejí se kolečkem (radylkem) na čtverečky, trojhránky neb nudle a dávají se buď do hnědé polévky neb do zapražené. Vloží se do ní teprve, než se nese na stůl.