Krapličky s povidly.
Udělá se ze čtyř neb pěti vajec těsto méně tuhé než na nudle a rozválí se ne příliš tence. Pak se připraví povidla a kladou se z nich na polovici těsta malé hromádky, na prst od sebe vzdálené, druhá polovice se na to přehodí a kolečkem nařežou se kolem hromádek čtverečky, které se několik minut před obědem zavaří do slané vody. Ocezené pomastí se smaženou žemličkou a hned se nesou na stůl.

Křapličky s houbami.
Na máslo se dá učervenati cibulka, přidá se k ni trochu strouhané žemle, uvařené a drobně usekané houby, podlijí se hovězí polévkou, přidá se prášek květu a pepře a nechá povařiti. Ve lžíci smetany rozšlehá se vajíčko, přilije k těm houbám a nechá se to hodně zhoustnouti. Vystydlá nádivka dává se do krapliček, které se ve slané vodě uvaří, smaženou žemlí omastí a nesou na stůl. (Vaří se jen něco déle než nudle.)

Krapličky se špenátem.
Na máslo dá se učervenati cibulka, přidá se kní trochu strouhané housky, vařečka mouky, ve slané vodě uvařený a drobně sesekaný neb na sítě protlačený špenát a nechá se to dusití. Pak se k tomu přidá ještě stroužek se solí utřeného česneku, prášek květu, podlije se polévkou a nechá dusiti, až hezky zhoustne, pak se vystydlý nadívá do krapliček, které se žemličkou omastí.

Krapličky se sekaninou.
Zbytky telecí pečeně se ustrouhájí, dají na učerve- nalou cibulku, přidá se málo strouhané žemle, trochu majoránky, citrónová kůra, paprika a nechá se to dusití. Mezi dušením podleje se polévkou a k posledu přidá se jedno vejce a míchá se to,- až to zhoustne. Vychladlá sekanina nadívá se do krapliček, které se rovněž omastí žemličkou v másle usmaženou.

Krapličky se zelím.
Zelí z hlavičky uvaří se hodně do měkká, seseká se a nechá na másle a cukru dusití. Když se trochu odusilo, zapráší se moukou, zalije smetanou, přidá se 2 deka spařených strouhaných mandlí, trochu kvetu a pepře, a když se dosti odusilo, nechá se vystydnout a dává do krapliček, jež se omastí strouhanou žemličkou.