Recept na kompot z mirabelek. Na litrovou sklenici ovoce dává se vždy 14 deka cukru. Ovoce, které se zavařuje, musí býti zdravé a ne přezrálá, sice dlouho nevydrží, a sklenice jen do tří čtvrtin se jím naplní. Mirabelky zavařují se ještě tvrdé. Vyperou se, dají do sklenice, posypou 7 deka cukru a nechají několik hodin v tom opotiti. 7 deka cukru se rozvaří s trochou vody, prochladlý vylije se do sklenice na mirabelky, které se nechají odkryty tak dlouho, až pustí trochu šťávy a pak se pevně ovážou bud měchuřinou nebo voskovým papírem. Do kastrolu dá se trochu sena, trochu vody, sklenice se do toho postaví a nechá se to v páře vařiti tak dlouho, až se vyvine žlutá šťáva; pak se vyndá, a když prochladne, uloží do studeného suchého místa. Ve vlhku se ovoce kazí.