Bouillabaisse čili francouzská polévka bujabéza
Recept na bouillabaisse čili francouzskou polévku bujabézu.
Vezmi jednu štiku, jednoho úhore, dva okouny a živého mořského raka. Ryby dobře očisti, rozpol, kosti vyber a maso rozkrájej na kousky asi půl palce tlusté. Vyndej maso z ocasu, těla a klepet raka a taktéž rozkrájej na koláčkv. Dej na velký rendlík dvě unce másla, na drobno rozkrájenou cibuli, dva stroužky utřeného Česneku, bobkový list a nech chvilku smažit; pak přidej rozkrájené ryby, raka a tucet velkých syrových ústřic; osol, opepři, přidej na koláčky nakrájený citron, tři oloupaná a rozkrájená rajská jablíčka, půl lžičky rozemnutého šafránu, trochu dymiánu, pintu bílého vína a tolik vody, aby se ryby pokryly.
Nech vařiti asi půl hodiny, pak přidej lžíci usekané zelené petruželky a nech ještě minutu vařit. Vyndej ryby, raka i ústřice a dej do polévkové mísy; polévku proceď skrze velmi jemné sýtko, nech ji ještě jednou varem obejít, vlej na ryby a nes bujabézu na stůl.
Na zvláštním talíři předlož na kostky nakrájenou usmaženou žemličku. (Pro 8—io osob.)
Napsat komentář