Tag archives for babiččiny polévky - Page 4
Pažitková omáčka k hovězímu masu
Recept na pažitkovou omáčku k hovězímu masu. Do polévky dá se vařiti stroužek se solí utřeného česneku, přidá se jíška a nechá povařit, až omáčka zhoustne. K posledu připojí se…
Cibulová omáčka k hovězímu masu
Recept na cibulovou omáčku k hovězímu masu. Cibule usmaží se na loji do růžová, přidá se k ní vařečka mouky a nechá červenali, zaleje se hovězí polévkou, nechá povařit, až…
Omáčka sardelová k hovězímu masu
Recept na omáčka sardelovou k hovězímu masu. Na usmaženou cibulku nalije se hovězí polévka, řídce se zapraží a procedí. Sardelka se vypere, kosi i zbaví, s kouskem másla utře a…
Omáčka k hovězímu masu z tomat (rajských jablek) | rajská omáčka
Recept na omáčku k hovězímu masu z tomat (rajských jablek) | rajská omáčka. Rajská jablka udusí se na másle, přidá se kousek cibule pár zrnek všehochuti, přileje se na to…
Polévka proti choleře
V roce 1829, když zuřila cholera, předepsali lékaři proti ní polévku, která se ve velikém kotli pro všeobecnou potřebu vařila. Lidé však báli se z počátku ji požívati, domnívajíce se,…
Zavářky do čistých hovězích polévek
Babiččiny recepty na zavářky do čistých hovězích polévek. Jsou to hlavně: nudle, malé flíčky, strouhání z těsta, oves, makaronky, krapličky se sekaninou, s houbami, mozečkem a tažený závin se sekaninou.…
Polévka chlebová
Recept na chlebovou polévku našich babiček. Drobně skrájená cibulka usmaží se na másle do hnědá, naleje se na ni vody dle množství polévky a též se připojí tence krájená střídka…
Hnědá polévka šálková
Recept na tradiční hnědou polévku šálkovou. Do slané vody dá se vařili na dva litry polévky. jedno kilo hovězího masa, tak zvané „veverky". Když se dostane ještě teplá, je polévka…
Polévka z jarních bylinek
Recept na babiččinu polévku z jarních bylinek. Vaří se jen z jara. Bylinky musí se velmi opatrně přehlížet a co se podobá petrželi, se odstraní, neb jest to kozípysk, bylina…
Polévka rybí
Recept na rybí polévku. Střívka z ryby se po délce rozpářou, nožem stáhnou, šlem v soli se vypere, načež se rozřežou na malé kousky a dají do studené vody vařit.…