Tag archives for dušené hlávkové zelí
Zelí
Zelí skrájí se na tenké nudličky a spaří horkou vodou. Na másle, ale lépe na chutném sádle udusí se skrájená cibule do růžova, zelí se na ni vloží, přidá se…
Nadívané zelí
Uvař hlávky zelí a ober lupeny z košťálů. Udělej nyní nadívku z telecího masa, jež takto se připravuje: Vezmi libru libového telecího masa, možná-li od kýty, přidej kus plstního sádla,…
Dušené zelí
Dušené zelí - babiččin recept. Vezmi několik tvrdých hlávek zelí, rozkroj je v polovici, vykrájej košťály, rozkrájej lupeny na nudličky a tlusté stopky všechny z toho vyndej. Pak vlej vařící…
Čerstvé dušené zelí
S pěkné hlávky zelní ober svrchní lupeny, na čtyry čtvrtky ji rozkroj, košťál vyřízni, a zkrájej čtvrtky na nudličky. Dej je do hrnku, hodně stlač, nalej na to trochu vody…
Zelníky č. vdolky se zelím
Dej 1 libru (1/2 kg.) mouky na pekáč; 3/4 žejdlíků ( l.) mléka ovlaž a v polovici jeho rozpusť 1 1/2 lotu ( dkg.) kvasnic. Jsou-li tyto rozpuštěné, dej do…
Nucené zelí
Rozkrájej hlávku zelí jemně jako na salát, dej do cedítka a spař vodou vařící, dej do kuthánku kus tuku, kus roztlačeného cukru, cibuli na nudle rozkrájenou a nech pěkně do…
Zelí s paprikou
Na dno hrnce dej 1 velkou, na drobno rozkrájenou cibuli, trochu kmínu a papriky; hrnec naplň na polo zelím, na které přijde nyní 1 libra (1/2 kg.) řádně tučného masa…
Kyselé zelí
Dej na dno kuthánku neb hrnce trochu roztlačeného cukru, něco tuku a 1 velkou na drobno rozkrájenou cibuli a usmaž, až jest cukr pěkně červený; na to dej zelí, sůl,…