Tag archives for hlávkové zelí
Zelí
Zelí skrájí se na tenké nudličky a spaří horkou vodou. Na másle, ale lépe na chutném sádle udusí se skrájená cibule do růžova, zelí se na ni vloží, přidá se…
Uherské flíčky
Uherské flíčky se zelím. Udělají se flíčky jako obyčejně a uvaří se ve tvrdé slané vodě. Po té se dobře scedí. Mezi tím se hlávka bílého zelí useká, spaří vařící…
Nadívané zelí
Uvař hlávky zelí a ober lupeny z košťálů. Udělej nyní nadívku z telecího masa, jež takto se připravuje: Vezmi libru libového telecího masa, možná-li od kýty, přidej kus plstního sádla,…
Dušené zelí
Dušené zelí - babiččin recept. Vezmi několik tvrdých hlávek zelí, rozkroj je v polovici, vykrájej košťály, rozkrájej lupeny na nudličky a tlusté stopky všechny z toho vyndej. Pak vlej vařící…
Salát ze zelí
Zelný salát - salát z hlávkového zelí. Rozeber pěknou bílou neb červenou zelní hlávku, prostřední silnou žilku z každého lupenu vyřízni, pak vždy několik lístků těsně sviň na tenké nudličky…
Nucené zelí
Rozkrájej hlávku zelí jemně jako na salát, dej do cedítka a spař vodou vařící, dej do kuthánku kus tuku, kus roztlačeného cukru, cibuli na nudle rozkrájenou a nech pěkně do…