Tag archives for postní jídelníček
Sladká polívka z mléka
Dej do hrnku čtyry žejdlíky dobrého mléka, nech je na prudkém ohni svařiti, přidej do něho kus cukru, malounko osol. Rozdělej v jiném hrnku šest žloutků s trochem studeného mléka,…
Polívka s kmínem
Polívka s kmínem - recept. Nalej do hrnku bud vody aneb svařeniny tolik, mnoho-li polívky potřebuješ, přidej do toho trochu přebraného kmínu, spárek se solí utřeného česneku a nech to…
Polívka bramborová s čerstvými houbami
Oškrábej čistě brambory, omej je v studené vodě, nakrájej na čtvrtky a dej do polívkového hrnce, nalej na ně svařeniny, přidej k nim spárek se soli rozetřeného česneku a nech…
Polívka krupková se sušenými houbami
Uvař čtvrt libry pěkných trhaných krupek s kouskem nového másla v slané vodě do měkka. Uvař v jiném hrnku tři přehrstí sušených hříbků, pak s nich vodu sceď a rozsekej je…
Polívka bramborová
Udus na čerstvém neb přepouštěném másle cibulí, zelenou petružel a majoránkově lístky, vše na drobno rozkrájeno, přidej k tomu uvařené brambory na koláčky nakrájené, nalej na to svařeninu, osol a…
Obyčejná rybí polívka
Z vnitřností dvou kaprů, jednoho mléčného a jednoho jikerného, střívko a žluč pozorně vyndej, dej pak vnitřnosti do hrnce a nalej na ně svařeninu, přidej kousek na drobno rozsekané zelené…
Polívka ze zeleniny
Vraz čtyry žloutky do hrnku, rozkloktej je se dvěma lžičkama smetany a s kouskem másla, nalej na to svařeninu, dej do ní osmaženou a na kostky nakrájenou žemličku. Můžeš do…
Polívka z hráchu
Polívka z hráchu - recept. Uvař žejdlík hráchu do měkka, pak jej dobře rozmíchej, nalej naň tři žejdlíky svařeniny, přidej k tomu dva spárky rozetřeného česneku, nech to ještě trochu…
Polívka šparglová
Ulámej hlavičky šparglové, dolejší část sloupni, a uvař ve vodě do měkka, protlač pak skrz sýto, udělej bledou jíšku, zapraž jí protlačenou polívku, nech v tom pak vařiti šparglové hlavičky asi…
Polívka z piva
Nakrájej do hrnku chleba, as co by se na hluboký talíř vešlo, dej jej do hrnku, nalej naň tři žejdlíky piva a žejdlík vody, osol, přidej trochu přebraného kmínu, spárek…