Tag archives for recepty na kapra
Nadívaný pečený kapr
Pěkného jikrného kapra vykuchej, žluč a střívka z jiker vyndej, vlož jikry do hrnku, nalej na ně studničné vody a šťávu z jednoho citronu, nech to asi pět minut vařiti,…
Smažený kapr
Když jsi byla kapra oškrábala, vyvrhni jej a rozsekni, napotom na libovolné kusy rozkrájej a vyper, dobře nasol a tak 1/2 hodiny ležeti nech; hlava a osrdí vezme se na…
Kapr na modro
Kapra otevři, aniž bys jej oškrábala, osrdí se vyndá a kapr na kusy se rozkrájí. Napotom dají se kusy na mísu se šupinami nahoru, a každý kus vařícím octem se…
Pečený kapr
Kapra, jenž jest oškrábán, vyvrhnut a vyprán, rozřízni na hřbetě podle délky, abys jej mohla na plocho položiti; hlavu uřízni, kapra dobře nasol, nech v soli na hodinu ležeti, načež…
Uzený kapr
Pěkného, velikého kapra nejlépe bez šupin vyvrhni, napotom na dva díly od hlavy dolů rozsekni, tak aby ocas pohromadě zůstal, potom rozetři strouček česneku se solí, rozseknutého kapra tím řádně…
Černý kapr na český způsob
Oškrab šupiny a otevři kapra, vyndej osrdí opatrně, aby žluč se nerozmačkala, nalej do kapra ocet, vymyj jím krev řádně a dej ji do hrnce. Kapra rozsekni i s hlavou…
Kapr na černo
Tradiční recept na kapra na černo. Když se kapr trhá, zachytí se krev a octem se ještě vypláchne. Čím více krve, tím je kapr chutnější. Na kastrol se dá na…
Kapr se slaninou
Recept na kapra pečeného na slanině. Celý kapr se nasolí a slaninou protáhne. Peče se na slanině a kropí červeným vínem; když se dopéká, posype se citrónovou kůrkou. Ostrým nožem…
Kapr se sardelí
Recept na kapra se sardelí. Kapr se rozkrájí, málo osolí, každý kousek se potře sardelovým máslem, obalí strouhanou žemličkou, klade se na pekáč do rozpáleného másla koží navrch a peče…
Kapr na modro
Recept na kapra na modro. Do kastrolu se dá ocet, cibule, pepř, pár stroužků česneku, očištěný kapr se na to vloží koží navrch a nechá vařit. Dá-li se do studeného…