Tag archives for recepty z květáku
Květák smažený
Květák smažený. Květák uvaří se pouze od poloviny, by příliš nezměkl. Pak se vyndá na síto, by vychladl a voda odkapala, načež se růžičky květáku rozeberou. Udělá se řídké kapání,…
Květák se smetanou
Květák se smetanou. Květák se očistí, nechají se mu delší košťály, ve studené vodě se vypere a ve slané studničné vodě se uvaří, ale ne příliš do měkka, načež se…
Květák s rýží
Květák s rýží. Koflík rýže vyper ve studené vodě, pak v horké vodně hodně vykloktej, osuš na sítě, dej na kuthan, přidej k ní 1 litr polévky, 10 dkgr. másla,…
Květák vařený
Květák vařený. Květák se očistí od všech malých i velikých listů, zevně, kolkolem i uvnitř, ale opatrně, by se nepoškodil. Kořene se kus uřízne. Prohlídne se, aby nebyl mezi růžičkami…
Zavařovaný karfiol
Rozděl karfiol na malé růžičky, seřež s něho vše vláknovité a koštály trochu odřízni, vlož jej pak do vaříci vody a nech jej osm minut vařiti, pak vodu sceď a…
Salát z karfiolu
Několik pěkných bílých růží karfiolu čistě ober a v slané vodě s kouskem čerstvého másla do měkka uvař, musíš však dáti pozor, aby růže zůstaly pěkné celé, když pak karfiol…
Karfiol s omáčkou z vejcí
Očisť pěkné karfiol a nech jej co možná ve větších kouskách, poněvadž to mnohem úhlednéji vypadá. Dej jej do hrnce, vlej na něj s polovicí vody a s polovicí mléka, čímž…
Smažený karfiol s omáčkou smetanovou
Uvař karfiol na předešlý spůsob (karfiol v máslové omáčce), ne však příliš do měkka, sceď s něho všechnu vodu a polož jej na čistý ubrousek. Pak rozkloktej tři celá vejce,…
Karfiol v máslové omáčce
Očisť karfiol, rozkrájej jej tak, aby růže zůstaly co možná velké, uvař jej v slaně vodě do měkka, vyndej na mísu a uprav, aby se to růži podobalo, polej máslem…
Polívka z karfiolu
Vezmi tři růže pěkného bílého karfiolu, očisť jej, rozkrájej na stejné kusy a uvař v silné hovězí polívce. Pak dej do kuthanu kus másla, nech je rozpustit a přidej k…