Tag archives for rýže
Dušená rýže
Dušená rýže. Rýže se spaří, zbělí a dá se na máslo dusiti. Vloží se k ní celá cibule, do níž se byly zastrčily 4 hřebíčky, a osolí se. Podlívá se…
Rýžovka
Rýžovka. 25 dkgr. dobré rýže spař, zběl a dej vařiti s 1 1/2 litru silné polévky bílé. K tomu vlož starou slepici nebo kuře větší a nech to 1 1/2…
Risotto
Vezmi čtvrt libry rejže, několikráte v studené vodě ji vyper, dej pak na kuthan, přidej lžíci rozpuštěného pěkného hovězího loje, šest zrnek bílého pepře, čtyry zrnka nového koření, půl na…
Kaše rejžová
Vezmi dvanáct lotů pěkné rejže, přeber ji a vyper několikrát v horké vodě, nalej na ni tři žejdlíky dobrého mléka, nech to vařit až rejže hodně změkne, pak osol, zvolna…
Rejžová polívka na spůsob krupovky
Přeber půl libry rejže a vyper ji několikráte ve vařící vodě. Rozdělej dvě lžíce mouky čerstvou vodou, přidej to k rejži, pak nalej na to dobrou hovězí polívku, ve které…
Rejžová polívka s kuřaty
Vezmi půl libry pěkné rejže, přeber a čistě ji vyper, dej do hrnku a nalej na ni šest žejdlíků hovězí polívky; přidej kousek másla a soli a nech to vařiti,…
Rejžová polívka se žloutky
Tato polívka připravuje se jako předešlá rejžová polívka. Kromě toho vezmi čtyry žloutky, rozkloktej je v dobré smetaně, co se ji as do koflíku na kávu vejde, pak vlej to…
Rejžová polívka
Přeber osm lotů rejže, vyper ji několikráte ve vlažné vodě, dej ji do hrnce, nalej na ni scezenou hovězí polívku, osol a přidej květu, kousek čerstvého másla as jako vejce,…
Rýže dušená (vlašský způsob)
Vezmi 4 loty (7 dkg.) hovězího morku, 4 loty (7 dkg.) másla a 1/2 velmi jemně rozkrájené cibule, dej vše na kuthánek a nech rozpěniti; přidej napotom 1/2 libry (1/4…
Rýžová polévka (Minestra)
Rozkrájej malou cibuli na drobno a jemně, a nech ji na slanině aneb na čerstvém másle zpěniti; vezmi 1 celer, očisti, vyper a na malé kostky jej rozkrájej, dále 1…