Tag archives for staročeské recepty - Page 5
Okurková omáčka k hovězímu masu
Tradiční recept na okurkovou omáčku k hovězímu masu. Dvě kyselé okurky se oloupají, na kruhátku rozkrouhají a dají vařit do hovězí polévky. Když změknou, přidá se jíška, omáčka se po…
Bramborová omáčka
Recept na babiččinu bramborovou omáčku. Dá se do hovězí polévky vařiti pár drobně rozsekaných brambor s několika zrnky všehochuti. Když se rozvaří, přidá se k nim vařečka mouky s máslem…
Česneková omáčka k hovězímu masu
Recept na česnekovou omáčku k hovězímu masu. Kousek cibule a česneku usmaží se na loji do růžová, zaleje se hovězí polévkou, zapraží, přidá trochu květu, nechá povařit a než se…
Pažitková omáčka k hovězímu masu
Recept na pažitkovou omáčku k hovězímu masu. Do polévky dá se vařiti stroužek se solí utřeného česneku, přidá se jíška a nechá povařit, až omáčka zhoustne. K posledu připojí se…
Cibulová omáčka k hovězímu masu
Recept na cibulovou omáčku k hovězímu masu. Cibule usmaží se na loji do růžová, přidá se k ní vařečka mouky a nechá červenali, zaleje se hovězí polévkou, nechá povařit, až…
Omáčka sardelová k hovězímu masu
Recept na omáčka sardelovou k hovězímu masu. Na usmaženou cibulku nalije se hovězí polévka, řídce se zapraží a procedí. Sardelka se vypere, kosi i zbaví, s kouskem másla utře a…
Omáčka k hovězímu masu z tomat (rajských jablek) | rajská omáčka
Recept na omáčku k hovězímu masu z tomat (rajských jablek) | rajská omáčka. Rajská jablka udusí se na másle, přidá se kousek cibule pár zrnek všehochuti, přileje se na to…
Polévka proti choleře
V roce 1829, když zuřila cholera, předepsali lékaři proti ní polévku, která se ve velikém kotli pro všeobecnou potřebu vařila. Lidé však báli se z počátku ji požívati, domnívajíce se,…
Zavářky do čistých hovězích polévek
Babiččiny recepty na zavářky do čistých hovězích polévek. Jsou to hlavně: nudle, malé flíčky, strouhání z těsta, oves, makaronky, krapličky se sekaninou, s houbami, mozečkem a tažený závin se sekaninou.…
Polévka chlebová
Recept na chlebovou polévku našich babiček. Drobně skrájená cibulka usmaží se na másle do hnědá, naleje se na ni vody dle množství polévky a též se připojí tence krájená střídka…