Tag archives for zavářka do polévek
Polívka se svítkem z jater
Utři půl libry čerstvého másla, až se zpění, rozdělej do toho deset žloutků, jeden po druhém, a rozmíchej v tom libru sestrouhaných a skrze drátové sejtko procezených telecích jater, osol…
Polívka se svítkem žemlovým
Rozkrájej žemličku na drobně kostky, nalij na ni trochu smetany, aby změkla, rozkloktej v hrnečku tři celá vejce a jeden žloutek, dej do toho trochu tlučeného květu, přidej k tomu…
Polívka s vandličkami z mozku
Ovař telecí mozeček v slané vodě, čistě jej ober, dej na kuthan máslo se zelenou na drobno rozsekanou petruželí a mozeček na tom trochu usmaž. Namoč dvě ostrouhané žemličky do…
O polévkách
Polévka je odvar z masa neb různých zelenin, hub a luštěnin, dále z ryb, želv, vajec, piva, vína neb z některých druhů ovoce. Při polévce rozeznává se základ, přídavky, zavářky…