Husa na divoko
Recept na husu na divoko. Husa nesmí býti příliš tučná. Opaří se, navrch i uvnitř potře na polo utlučeným jalovcem a solí, a nechá několik dní u ledu ležeti. Pak se dobře vypere, na málo dílů rozseká a osolí. Na kastrol se dá dusití do hnědá kousek slaniny, cibule se slupkou, celer, petržel, koření, tymián, kousek bobku, kousek cukru, husa se na tu udušenou zeleninu vloží, když pustí šťávu, přilije se k ní trochu polévky a vody, a nechá se do polovice udusiti.
Pak se vyndá, omáčka zapraží se tmavou cukrovou jíškou, zalije se y6 litru červeného vína, na husu procedí, přidá se citrónová kůra a šťáva, zavařenina z rybízu neb kyselých višní a nechá se vařit, až zhoustne. Dávají se k ní pastičky neb dobré knedlíky.
Podobným způsobem upravuje se i kachna.
Napsat komentář