Máš-li husu s krkem hezky dlouhým, očisť jej opatrně, aby neudělala se v něm díra, stáhni kůži krku a vyper čistě. Nyní vezmi játra; jsou-li malá, přiber kousek jater telecích, odstraň žilky, a jemně je rozsekej, přidej 1/2 žemličky ve vodě navlhlé a dobře vymačkané, 2 stroučky rozetřeného česneku, majoránku, sůl, citronovou kůru a pepř jemně roztlučený, 2 až 3 lžíce sádla, rozetři vše dobře, sešij krk na straně široké, dej nádivku v otvor úzký, zašij dobře a nech jitrnici na 1/2 hodiny s masem hovězím vařiti. Nyní dej na kuthánek sádlo, polož vařenou jitrnici na ně, pec ji se všech stran do červena a polož ji napotom rozkrájenou co přídatek na zelí. Lze pak udělati ji také z husí krve co jelito, při čemž zůstává vše stejným: místo jater vezme se krev, místo tuku na kostky rozkrájený špek syrový a přidá se nového koření.

Recept z roku 1886.