Je-li kachna očistěna a vyvrhnuta, useknou se nohy, křídla a krk, čehož upotřebí se mimo žaludek srdce a játra na polévku. Kachna se čistě vypere, nasolí a řádně upraví. Na kuthan dej kus mála, 1/4 lib. (1/8 kg.) rozkrájeného špeku, 1 cibuli, 1 mrkev očistěnou a na koláčky rozkrájenou, celý pepř, nové koření, kus zázvoru a 1 strouček česneku, kachna se na to položí a při častém obrácení do hněda dusí; nyní naleje se na to dobrý ocet a čistá hovězí polévka (v nedostatku polévky může vzíti se i voda), a sice tolik, že máme dosti omáčky, a chceme-li to míti řádně silné, méně octa a trochu červeného vína. Na to kachnu na měkko dus; dej ji na jinou nádobu, tuk se šťávy seber, kusem cukru na červeno smaž, přidej mouky a udělej pěknou červenou zápražku, zapraž jí šťávu, svař a sýtkem na kachnu sceď, sladkou můžeme ji dle libosti učiniti. Napotom ji uprav, nalej omáčky a předkládej. Vůkol můžeš dáti v přepuštěném másle upraženou rozkrájenou žemličku aneb brambory. Je-li kachna mladá, peče se; pouze staré kachny se na tento způsob upravují. Lze pak kachnu, když jest očištěna, buď celou aneb v kouscích dusiti.

Recept z roku 1886.