Kapoun na víně pečený (kohout na víně). Kapoun protáhne se slaninou a dá se na kus slaniny, pár lupénků bertramu a kousek citrónové kůrky péci. Když pustí šťávu, podlije sé vodou a bílým vínem a vínem se též často potírá, až je pečený. Pak se rozkrájí a dají se k němu jablka v županu, která se připravují tímto způsobem: Míšeňská jablka se oloupají, jadérka se z vnitř vyříznou a jablka se poněkud udusí, ale musí zůstati při tom celá; když vystydnou, dá se do nich rybízová zavařenina. Pak se udělá máslové
lr rv r\o5finlrv foVí f*a cp
AU Ua^LiLJC
ivwtrnli
i V/tJ * Ull.

hranné kousky, jablka se do toho obalí s cípky proti sobě a nechají upéci.
Rosolovaná jablka ve víně mohou se též dátii k tomuto kapounu. Upravují se takto: Půl litru červeného vína, 14 dekagramů cukru dá se vařiti. K tomu se připojí vyzí měchýř, který se však dříve zvlášť ve vodě trochu povařil. Jablka se udusí, vloží do salátové mísy, víno se na ně nalije i voda, v níž se měchýř povařil, a nechá vystydnout. Komu libo, může k vínu připojiti skořicový květ a jablka posypati citrónovou kůrkou na nudličky skrájenou.