Když se kuře zařízne, dá se do studené vody, peří se z něho poněkud oškube, načež se opaří a oškube dočista. (Může se též bez paření jen ze studené vody čistě oškubati, je měkčí, než když se paří.) Spodní zobák se uřízne, vrchní se sloupne, oči se vyloupnou, kůže na krku se rozřízne, vyndá se jícen, chřtán a vole, načež se nožíčky v kloubech uřežou a otvorem as na dva prsty velikým vyndají se všecky vnitřnosti; též vajíčka se odstraní, sice by to zapáchalo. Žaludek se rozkrojí, sloupne a vyčistí, játra zbaví se žluče. Na to vyndá se kobylka. Kuře se povrch zmáčkne, aby se kobylka od křidélek odlomila, načež se vnitřkem vytáhne; to má každá kuchařka znáti.

Pak se kuře vypere a nasolí, do vnitř se vloží kousek zelené petržele, nohy smáčknou se k zadu, aby prsíčka vystoupila, tato protáhnou se dřevěnou jehlou a motouzem vzadu zavážou. Křidélka složí se nazad, hlavička se zakroutí, položí na prsíčka a špejlem připíchne.

Když je kuře takto upraveno, dá se na máslo upéci do horké trouby, aby zůstalo šťavnaté. Peče-li se zvolna, vysuší se. Podleje se teprve, když se na vlastní šťávě zapeklo.

Má-li se kuře smažiti, rozdělí se na 4 dílky, hlavička se při jednom dílku pod křidélko založí, pak se osolí, obalí v mouce, v bílkovém sněhu a v housce a na másle pod poklicí usmaží.